En aquest blog hi trobareu tots el meus experiments a la cuina. Algunas receptes son meves; altres tretes de llibres i revistas de cuina i també m'inspiro en els vostres blogs.
Si hem desixeu els vostres comentaris o simplement paseu a visitar-me , de totes maneres sigueu Benvingud@s.

-----------------------------------------------------------------------------------
En este blog encontrareis todos mis experimentos en la cocina. Algunas recetas son mias, otras sacadas de libros i revistas de cocina y como no tambien me inspiro vuestros blogs.
Si me dejais vuestros comentarios o simplemente me visitais, de todas formas sed Bienvenid@s

Seguidors

divendres, 25 de novembre de 2011

ENSAIMADES

Una altre de les receptes que ens varen ensenyar en el curs de dolços va ser a fer ensaimades, i la veritat es que encara que sigui una mica laboriós, van sortir bonissimes, no sé si va ser la sort del principiant, però segur que repeteixo.
INGREDIENTS:
1ª MASSA
100 grs. de farina
25 grs. de llevat fresc (levital)
55 gr. d'aigua

2ª MASSA
400 gr. de farina de força
100 gr. de sucre
50 gr. de mantega o greix de porc
2 ous
ratlladura de 1 llimona
1 gr. de sal
4 grs. d'oli d'oliva
una mica d'aigua.
  1. Per fer la primera massa, posem la farina sobre el marbre o dintre un bol hi posem el llevat i el desfem amb els dit.
  2. S'hi afegeix l'aigua i s'amassa bé. Li donem forma de barra de pa, i amb un ganivet s'hi fan uns talls. 
  3. ho posem a sobre un plat lleuguerament enfarinat. 
  4. Ho posem al forn a 30 º amb un cassó d'aigua bullint a sota. 
  5. Es deixa llevar uns 15 minuts fins que dobli el seu volum.
2ª MASSA:
  1. Es posa la farina en forma de volcà i als mitg si posen tots els ingredients menys l'oli. I es barregen amb els dits. 
  2. S'hi posa la massa llevada que teniem al forn i es desfà amb la mà. Es continua barregan i es va agafan la farina dels costats. Haurem de treballar un 12 minuts fins que ens quedi ben fina. 
  3. Desprès s'hi afegeix l'oli i s'acaba d'amassar. Li donem una forma rodona i la deixem que reposi uns 10 minuts. 
  4. Es fan trosses, aixó dependrà de lo grans que volguem les ensaimades. 
  5. Amb un corrò estirem els trossos . 
  6. Sobre cada tros estirat hi posem una mica de mantega i es cargola la pasta. 
  7. La deixem reposar una estona  i l'anem estirant fent-la rodolar per sobre el marbre. Ens ha de quedar com una corda 
  8. Agafem un extrem de la massa i la cargolem donat-li forma rodona. Anem posan les ensaimades sobre una safata del forn que previament hi haurem posat un lamina de paper o un silpar.
  9. Es pinten amb ou batut. 
  10. Hem de deixar llevar la massa, hi ha dues formes de fer-ho . Jo com que era el vespre i no tenia temps de esperar-me les vaig deixà tota la nit dins el forn fred. 
  11. O bé ho podeu fer de la mateixa forma que hem fet llevat la primera massa o sigui dintre el forn a 30º , però en aquest cas li haurem de deixar una  hora.
En aquestes fotografies veieu com eren al vespre i a l'endemà al matí. Habien llevat moltissim, així que cuan les poseu al forn procureu de que us quedin ben separades unes de les altres.

Escalfem el forn a 160 º dalt i bais i aire calent,  i quan estigui calent hi posem la safata i la deixem uns 15 minuts,. Al cap de 10 minuts li donem la volta a la safata perque ens quedin totes ben rossetes.
Quan estan ben rossetes les treim del forn i hi posem sucre fin per sobre .
Ja teniu l'esmorzar llest !!!!

dimarts, 22 de novembre de 2011

CURS DE CUINA DE DOLÇOS

Ahir vam acabar el curs de cuina dedicat als dolços que he fet durant tres dilluns al centre Civic. El curs ens l'ha fet en RAMON JUANOLA, un jubilat molt simpàtic i tot un mestre fent postres i cuinant.

PRIMER DIA DE CURSET

 Cada setmana en ramon ens va fer un parell de receptes i dintre aquestes les seves varietats, o sigui que al final han estat moltes més de 6 les receptes que hem aprés. El primer dia en va ensenya a fer la SARA, a nivell de fer-la servir com a base per un pastis  o com un pastisset individual .
També vam fer la TORTADA, que es un bescuit que es fa amb farina d'ametlla i es tipic d'aqui de Banyoles.

 SEGON DIA DE CURSET
El segon dia ens va ensenya a fer la pasta del XUXUS , i com també amb la mateixa pasta es poden fer ensaimades o bunyols .

TERCER DIA

Ahir va ser l'ultim dia i ens ensenyar a fer LIONESES,  i també amb la meteixa pasta podem fer PALOS, o simplement un tortell
I com a colofó ens va ensenyar a fer aquest tortell de pasta de full amb nata, que la veritat es tan sencill de fer que hasta els nens el podrien fer ............ara tot el que té de sencill de de deliciós.
A mesura que vagi probant les receptes ja les aniré publicant . De moment he fet les sares que ja estan publicades tres entrades abans que aquesta:
I després al final com a colofó ens menjavem el que habien fet; però en Ramón molt previsor sempre ens en portava més ja fet de casa seva; així podiem repetir i tot. A que fan goig aquest tortells? ..i també ens va portar una bandeja de pasta de full salada , així que ja tenim una porposta nova d'aperitiu per aquestes festes que s'acosten.









Aqui us deixo unes fotografies del curs , la primera En Ramon i la Neus, que va seu el seu pinche de cuina durant el curs. La segona el tenim en plena feina fen la pasta de les lioneses, i la tercera una part dels assistens.
Hem va encantar fer aquest curset, m'ho vaig passar d'alló més bé I vaig apendre un munt de coses i petits trucs que sempre van bé a la cuina. Gràcies Ramon per ensenyar-nos aquestes postres tan bones.
I així que ja estic pensant en apuntar-me a un altre que fan de torrons:

dilluns, 21 de novembre de 2011

TORRADETAS DE SANTA TERESA O........ TORRIJAS

Aquest matí mentre estava preparant el dinar, he vist que m'habia quedat un bon tros de barra de pa que ja estava sec, així que dic amb el dia gris que fa, ens vindra de gust alguna cosa que ens posi una mica de color al dia ................faré Torradetes de Santa teresa., o al menys així en deia la meva mare quan en feia. Jo recordo que era joveneta i la meva mare en feia; però per aquelles coses que no sabria explicar , va deixar de fer-ne i he de dir que en la meva memòria van quedar en el oblit.
Ja fa uns quants anys que un dia les vaig recuperar de la memòria i a casa meva,van triunfar. Els meus fills no n'havien menjat mai i cosa curiosa el meu marit tampoc ni n'havia sentit a parlar mai. Van ser un èxit i quan en faig volen en un tre si no res.
Els ingredients sòn molts sencills, per`no per això deixen de ser bonissimes:
INGREDIENTS:
Barra de pa d'un dia o dos abans
1 ou 
LLet
Pela de llimona
1 branca de canyella
Sucre i canyella en pols. 
  1. Bullim la llet amb la branca de canyella i la pela de llimona , i la deixem refredar . Jo l'he bullit al matí, per així poder-les fer al migdia amb la llet ben freda. 
  2. Tallem el pa a llesque una mica gruixudes. 
  3. Les posem en renull dins la llet, vigilant de que nos es desfassin. 
  4. Les passem per l'pu batut. 
  5. Les fregim a la paella amb oli , vigilant de que ens quedin ben rossetes i també que ens quedin ben cuites de dintre. 
  6. Les posem sobre paper de cuina perque absorveixin l'oli
  7. Les passem pel sucre i si ens agrada hi tiem un polsim de canyella en pols pel damunt: 
Per postres o per berenar estan bonissimes !!!!!!!!!!!!!!!!

dimarts, 15 de novembre de 2011

CREMA DE VERDURES

Ahir no sabia que fer per sopar i necesitaba alguna cosa qu epogues deixar feta al migdia, ja que els dilluns faig un curset de cuina i al sortir de treballar hem queda molt poca estona fins a l'hora del curset.
Sòc una fan de les cremes de verdures.........de totes ...a l'estiu fredes i a l'hivern ben calentones, així que vaig buscar quines verdures tenia a la nevera i vaig posar-me mans a la feina.


INGREDIENTS:
2 PORROS
2 PASTENAGUES
1 CARBASSO GRAN
1 PATATA PETITA
OLI D'OLIVA
SAL
CREMA DE LLET (opcional)
1 CACITO DE CALDO DE CARNE KNOR (opcional)
A l'olla on hi bullirem les verdures hi posem una mica d'oli d'oliva I hi saltegem les verdures talladetas. Després hi afegin aigua i el cacito de caldo, hi ho posem a bullir fins que les verdures estàn ben cuites. 
A mi particularment m'agrada posar-hi brou o en el seu defecte caldo d'aquest preparat i aquests cacitos Knor m'agraden molt més que les pastilles de caldo de tota la vida. Queda més gustós que amb aigua sola. 
D'aigua no n´hi hem de posar molta , ja ue ens ha de quedar una crema espesa. 
Si ens hem passat amb l'aigua abans de triturar-lo , en treiem una mica i així no ens quedarà aigualit. 
Quan està ben cuit ho triturem amb la batidora fins que ens quedi una crema ben fina.
 
Si us hi agrada hi podem barrejar una mica de crema de llet o un quesito .........això va a gust del consumidor i a casa meva la serveixo amb trocets de pa de motlle fregits a la paella amb oli ......... i el contrats entre el cruixent del pa amb la crema li dona un toc molt bó. 
Espero que us agradi, a casa va desaparèixer en un plis plas. 

dimecres, 9 de novembre de 2011

SARES

Dilluns passat vaig començar un curset de dolços .......només durara tres setmanes; però crec que serà bastan productiu. El  dilluns vam fer dues receptes, la de la tortada, que com sabeu es tipica de Banyoles i la sara . La vam fer en dues versions, en forma de pastis i individuals. 
Jo ja l'habia fet alguna altre vegada i el bescuit hem quedaba bé, però  la crema de mantega no m' acabada d'agradar, no se si era que no acertaba amb la quantitat d'almibar o que no la remenava prou bé . Lo cert que una imatge val més que mil paraules I l'altre dia vaig fixar-mi bé com ho feia.
Així que ahir vaig voler probar-ho a casa i les vaig fer en format individual que era com les compraben a la pastisseria.
Di que eres bonissimes, seria poc...............quasi hem va donar la sensació de que habia anat a Can Ciurana a comprar-les.......... els que sigueu de Banyoles, ja sabreu perquè ho dic.
INGREDIENTS PA DE PESSIC:
3 OUS
90 G. DE SUCRE
90 G. DE FARINA
INGREDIENTS CREMA DE MANTEGA: 
160 G. DE MANTEGA
80 GRS. DE SUCRE
80 GRS. D'AIGUA
GRANET D'AMETLLA PER DECORAR
Anem a fer el pa de pessic, 
  • engement el forn a 180 º. 
  • Untem els mottlles individuals  amb mantega i si ho desitgemt l'empolsinem abm farina. 
  • Es baten els ous i el suvre , amb una batedora electrica o a má. Han de triplicar el seus volum. 
  • Desp`res s'incorpora la farina tamisasa i ho remenem amb suavitat de dalt a baix amb una llengua pastissera. 
  • S'aboca la massa al motlles amb una cullera o maniga pastissera Jo he fet servir un motlle de silicona de fer madalenes, pero que solsament té forma rodona,  i es posa al forn 15 minuts a 180 º. (el temps deprendrà del forn de cadasqú) com que són motlles individuals es fan més ràpids.
  • Un cop està cuit els deixem refredar al motllo.
  • Ara agafem les ametlles I les posem a torrar al forn ....vigilant de que no es cremin. 
 Anem a fer la crema de mantega:
  • En un cassó hi posem l'aigua i el sucre i ho posem al foc fins que bulli. Desprès ho deixem refredar bé.
  • Per fer la mantega pomada la posem al microones 10 segons, si no n'hi hagués prou li tonem a posar 10 segons. La remenemt bé fins que ens quedi una textiura de pomada, llavors hi anem incorporant el almivar fred de mica en mica i ho anem remenat, fins que hi hagim incorporat tot l'almibar: 
  • Ara ja podem muntar
  • Agafem els pastissets i amb una espatula o ganivet els untarem amb la crema de mantega I després els arrebossarem amb el granet d'ametlla, hi posem una mica de sucre fi per sobre i ja els tenim a punt.
Aixó es un pecat de lo bons que estaven .....a casa meva ja m'han dit que podia repetir ...ara provare de fer la tortada, que es una mica diferent de la recepta que jo tenia.

dimarts, 8 de novembre de 2011

FLAM DE TORRÓ D'ALACANT

Aquest cap de setmana passat, a part de ser plujós i a més de teni run constipat impresionant; he de dir que va ser frúctifer a la cuina. Vaig aprofitar que el temps no acompanyava a sortir per dedicarme a fer unes quantes receptes , que ja us aniré mostrant en altres entrades.
Quasi estem a les portes de Nadal i he de dir que encara vaig trobar una barra de torró d'alacant netejant un armari. Ja l'he fet altres vegades aquest flam, però no l'habia publicar mai.
Amb torrò de xixona si que n'he ist, però a casa meva aquest any varen quedar el d'alacant, i després de donar-hi voltes vaig dir que si amb torró de xixina quedaba bé, perquè no probar-ho amb el d'alacant.
I aqui en teniu el resultat ........es bonissim...........
La recepta es la d'un flan normal, que no pot ser més sencill:
INGREDIENTS:
100 Grs. de sucre.
1/2 litre de llet
4 ous
Canyella i pela de llimona
1/2 rajola de turro d'alacant
En un cassó posemt la llet a bullir amb la canyella i la llimona. Mentrestant triturem el torró a la picadora fins que ens quedi com farina. Barregem els ous amb el sucre i quan la llet bulli , traiem la canyella i la llimona i la afegim a la barreja d'ous i sucre, després hi afegima el turro i ho remenemt.
Agafem motlles individuals O un de gran hi posem sucre cremat i al forn al bany maria. Ho deixem entre 35 i 40 minuts, aixó dependra del forn de cadasqú. Quan veiem que està quallat el traiem i el deixem a la nevera unes uantes hores abans de desmotllar-lo.
Més endevant ja us posare alguna altre de les receptes que vaig fer el diumenge.

diumenge, 6 de novembre de 2011

PURE DE PATATES AMB CARN

Avui us porto un plat ben sencill i no per aixó menys bó.
INGREDIENTS:
6 cullarades soperas de puré de patates
200 ml  de llet
200 ml. d'aigua
un polsim de sal
Una mica de formatge per gratinar
una cullerada petita de mantega
150 grs. de carn preparada per a macarrons (jo ja la tenia feta i congelada, així que només he hagut de posar el taper a descongelar)

Preparem el puré, seguin le sindicacions del fabricant,  Jo el faig una miqueta més espés ja que axí es més fàcil posar-lo en motlles.
Posem la llet i l'agua en un cassó al foc amb la sal. Quan estigui calenta la retirem del foc i hi aboquem el puré de patates, esperem uns segons i ho remanem bé fins que ens quedi un puré ben fi. Hi afegim la cullaradeta de mantega I ho tornem a remanar. Hi afegim el preparat de carn  i ho remenem bé.
Agafem un aro d'emplatar o qualsevol cosa rodona que ens vagi bé per fer la forma, ho untem amb oli perquè aixi ajudarà a que no s'enganxi el pure, i ho emplatem.
Jo he agafat una bandeja d'anar al for hi hi he posat paper del forn I llavors he anat fent les rodonetes de puré. En total n'he fet quatre.per sobre hi posem una mica de formatge, Ho posem al forn a gratinar i llestos.
Ho podem deixar fet amb antelació , i a l'hora d'emplatar-lo només haurem de posar-ho un minut al microones i llest.
Ho he decorat amb unes fulles d'enciam i unes roses fetes amb pebrot escalibat i unes olives.