Arriba l'ultima nit de l'any i com sempre hem toca fer les postres i
per segon any he decidir fer un tronc de xocolata. Aquest any volia que
fos diferent del de l'any passat pero el farcit que habia triat com a
primera opcio una crema de nous va fallar i no va quedar espesa, així
que vaig recorrer a una mousse de torro de xixona que ja habia fet l'any
passat i que va quedar bonissima ............a més vaig tenir la sort
de que ningú es va adonar que era el mateix farcit que l'any anterior
................serà que aquest any hem va quedar una mica més ben
presentat .............jejejjejej
INGREDIENTES:
PARA EL ALMIBAR:
100 gr. de azúcar
100 gr. de agua
2 cucharadas de licor ( brandy, ron, mistela)
unas gotas de zumo de limón
PER LA MOUSSE:
500 gr. de nata de montar de 35,1 % de materia grasa
50 gr. de azúcar
50 gr. de leche
300 gr. de turrón blando de jijona
1 sobre de gelatina neutra 10 gr.
PER LA COBERTURA DE XOCOLATA:
200 gr. de chocolate para fundir
50 gr. de mantequilla
50 gr. de agua
PER EL BESCUIT:
3 ous
110 grs. de sucre extrafi
110 grs. de farina de reposteria
1 cullarada de royal
Primer de tot farem el farcit.
- Posem la llet al microones i l'escalfem hi hi desfem el sobre de gelatina.
- Montem la nata i hi anem afegin el sucre de mica en mica.
- Hi afegim la llet amb la gelatina i ho muntem 15 segons més
- Esmicolem el turro de xixona i l'afegim a la barreja, remenat-ho amb compte i ho guardem a la nevera i ho deixem reposar unas 2 hores.
Ara farem la planxa de bescuit:
- Primer muntem les clares a punt de neu amb les varilles electriques i anem afegin poc a poc el sucre.
- Amb les varilles en marxa hi afegim els rovells d'ou de un en un,
fins que veiem que estigui ben barrejat, ens quedara una massa de color
groc molt pàlid.
- Tamissem la farina i el royal tres vegades sobre un paper de cuina o dins un bol.
- Llavor anem afegim poc a poc la farina a la massa de les clares i
els rovells i ho remament amb una espatula de silicona, amb molt de
compte perquè no s'abaixin i sempre de sota cap amunt.
- Forrem una bandeja en forma de rectangle amb paper del forn i
aboquem la massa tienguen en compta de que ens quedi el màxim d'igualada
posible.
- posar-la al forn que previament haurem escalfat a uns 200 graus, uns
8 minuts. Jo la vaig posar primer al foc de sota i quan ja habia passat
el temps encara era molt crua li vaig posar 3 minuts més amb el forn a
dalt i baix i aire . No ens ha quedar massa cuita la massa, ja que sino
no podriem enrollar-lo. L'hem de tocar hi ha de ser toveta, encara que
no ens quedi rossa.
- Posem un drap humit a sobre el marbre i a sobre hi posem un paper per anar al forn . sobre hi tomben el bescuit i amb compte traiem el paper que habiem fet servir per courel. Amb un ganivet ben afilat li retallem els cotats que es on quede més dur i així el podrem enrotllar bé sense que es trenqui.
- amb l'ajuda del drap l'enrotllem i el deixem enrotllat fins que es refredi
FEM L'ALMIBAR:
- Posem els ingredients en un cassó i ho deixem bullir 5 minuts.
MUNTEM EL TRONC:
- Desenrotllem el bescuit i amb l'ajuda d'un pincell el pintem amb l'almibar que tenim fet.
- Amb l'ajuda d'una espatula hi escampem la mousse, procurant de que ens quedi ben repartida.
- Amb l'ajuda del paper l'enrotllem i millor si el deixem embolicat amb el paper una estona a la nevera.
Ara farem la cobertura de xocolata:
- Posem els ingredients de la cobertura en un cassó i desfem la xocolata al bany maria.
Agafem el tronc de la nevera el desemboliquem i hi tallem un trosset amb diagonal que ens servira de branca. LLavors o bé el posem sobre una reixeta o bé tapem amb paper d'alumini la safata on el servirem perque així no s'embruti al banyar-lo amb la xocolata.
Amb l'ajuda d'un pincell o d'una espatula el pintem amb la cobertura procurant de que ens quedi ben tapat.
Jo ho vaig fer amb un pincell i així ja hem varen quedar les ratlles com si fos un tronc. Hi vaig fer unes quantes pasades perque ni quede més gruix.
El trossos que no volem que ens quedin coberts de xocolata els tapem amb una mica de paper d'alumini.
LLavors el decorem al gust i el deixem refredar unes dues hores o més.
Jo el vaig deixar refredar fora de la nevera així la xocolata queda més brillanta.
Si voleu fer-vos una idea millor del que he explicat mireu el video de
webos fritos que ens explica tots els secrets de com fer un tronc de xocolata
Espero que en aquest any que just acaba de començar, poder seguir gaudint de les vostres receptes i continuar ensenyan-vos les meves.