En aquest blog hi trobareu tots el meus experiments a la cuina. Algunas receptes son meves; altres tretes de llibres i revistas de cuina i també m'inspiro en els vostres blogs.
Si hem desixeu els vostres comentaris o simplement paseu a visitar-me , de totes maneres sigueu Benvingud@s.

-----------------------------------------------------------------------------------
En este blog encontrareis todos mis experimentos en la cocina. Algunas recetas son mias, otras sacadas de libros i revistas de cocina y como no tambien me inspiro vuestros blogs.
Si me dejais vuestros comentarios o simplemente me visitais, de todas formas sed Bienvenid@s

Seguidors

dimarts, 6 de desembre del 2011

XUXUS

Com ja vaig dir unes entradas enrera vaig assistir aun curs de dolços i un altre del que varem fer son els XUXUS , un postre ben tadicional i de tota la vida. He de dir que es una mica labori`ss però si ens ho programen bé el resultat val la pena. Us posaré els ingredients de la recepta original, encara que jo per provar-ho en vaig fer la mitat i tot i així varen sortir 12 xuxus . També he de dir que els vaig fer el dissabte a l'hora de sopar i que el diumenge eren igual de bons.
INGREDIENTS:
1ª massa:
250 grs, de farina de força
10 gr. de llevat fresc (levital)
125 gr. d'aigua
4 gr. d'oli d'oliva
2ª MASSA:
250 gr. de farina de força
100 gr. de sucre
50 gr. de mantega o greix de porc
2 ous
ratlladura d'una llimona
1 gr. de sal
4 gr. d'oli d'oliva
aigua, molt poqueta segons la que ens admeti la massa. 
CREMA PASTISSERA . La recepta la trobareu aqui
  
ELABORACIÓ DE LA PRIMERA MASSA:
  1. Posem la farina a l'amasadora
  2. Desfem el llevat amb una mica d'aigua tebia i el posem també a l'amasadora. 
  3. Es treballa la massa a poc a poc i a mesura que absorbeixi l'aigua n'hi afegim de mica en mica, i al final hi posem l'oli d'oliva. 
  4. Quan estigui ben amassat posem la massa sobre el marbre o sobre un silpar i li donem forma rodona ............ jo com que no tinc una amassadora vaig acabar vaig amasar-ho tot amb les mans durant una bona estona. 
  5. Es posa la massa dintre un bol la tapem amb un drap i la dixem reposar 12 hores a la nevera.
Un cop passat les 12 hores de repós, anem a fer la elaboració de la massa per fer els xuxus.
  1. Posem la mantega en un bol i la posem al micro en petites sesions fins a aconseguir la textura de pomada
  2. En el bol on tenim la mantega s'hi afegeixen tots els ingredients menys la farina i l'oli i es barregen amb un batedor de ma. 
  3. Es posa a l'amassadora i s'afegeix de mica en mica la farina i la 1ª massa. Si veiem que la massa ho necessita hi afegim una mica d'aigua, però amb compte de no pasar-nos.
  4. Es treballa poc a poc uns 10 -12 minuts i al final 'hi posa l'oli d'oliva. 
  5. quan la pasta està ben fina la posem sobre un silpar enfarinat i li donem forma rodona. 
  6. La deixem reposar 15 minuts. 
  7. Aplanem la massa amb un corró i li donem forma rectangular. 
  8. Li posem amb una espatula una mica de mantega per sobre i la dobleguem amb tres fulls. 
  9. La tornem a estirar fins que quedi un gruix d'uns 10 mm. Tallem la pasta a trossets i untem amb oli una fusta o un silpar i amb el corró s'stira ben fineta.
  10. hi posem una mica de crema pastissera,(no massa que sino al coure es reventaria)  el doblegem donant-li la forma del xuxu. 
  11. El anem posan a una safata per anar al forn untada amb oli i quan els tenim tots fets, els posem al forn a 30 º i amb un cassó d'aigua bullint a sota i la deixem llevar ..........jo vaig trigar una hora i mitja. 
  12. Un cop han llevat ja els podem cuinar. Posem una cassö al foc amb força oli i quan està calent hi anem torant el xuxus, però amb de compte ja que si els apretem amb els dits els desinflarem. Agafem un tallant untat amb oli o una espatula gran i  els posem dintre el cassó amb l'oli. L'oli ha d'estar a uns 190º.
  13. Quan estan ben rossets pels dos costats, els traiem hi els possem en un colador fins que estiguin ben freds. 
  14. Els ensucrem i llestos per menjar-los. 
 Com veieu no tinc les fotos de tots els que hem van sortir, ja que els vaig fer just abans de sopar i no hi vaig pensar .
He de dir que es millor fer-los amb temps i que siguin ben freds.

15 comentaris:

  1. T'han quedat perfectes! M'agraden molt perque soc una fanatica de la crema pastisera.
    Salutacions.

    ResponElimina
  2. Oh Quima!!! Fa un munt de temps que els hi vaig al darrera. Què rossets i ben fets t'han sortit.

    ResponElimina
  3. Buf, em quedo la recepta... fa tant de temps que no em menjo un xuxo!!! I m'encanta!!!
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  4. Te han quedado muy ricos, son auténticos, me recuerdan a mi niñez que me encantaba morderlos y salía toda la crema ejej. besitossss

    ResponElimina
  5. Quima, no sabes lo que me ha emocionado ver esta receta, a mi papi le gustaban tanto los xuxos!!!, estos tuyos le huebiesen encantado.
    Un beso

    ResponElimina
  6. Uau, els xuixos són molt complicats de fer a casa, però a tu t'han quedat sensacionals. Ideals per a un esmorzar llaminer d'un dia de festa com avui ;)

    ResponElimina
  7. Carai! Semblen una mica difícils... sí. Jo m'esperaré a tastar-ne algun dia dels teus. Quina sort, aquest curset!! Mentre, n'aconsegueixo de la pastisseria de prop de casa, que també els fan bons, eh? Petons

    ResponElimina
  8. Quina, m´estic apuntant totes les receptes del teu curset. M´encanten. I a més són les de sempre...XUXUS que maca la paraula en català, no trobes?
    Jo ara estic acabant un monogràfic de torrons...Aniré publicant.

    ResponElimina
  9. Ah! m´oblidava...es poden amassar a mà?

    ResponElimina
  10. Gracies a totes per les vostres paraules: La veritat es que el curset hem va encantar i es nota que en Ramon habia treballat en una pastisseria de jove .
    Ara m'he apuntat a un curset per fer torrons .......comença la propera setmana . Ja us explicare:
    Cristina pensa que jo no tinc cap amassadora propiament dita; tinc l'aparell que hi van dues varilles per muntar les clares i dus varilles per amassar que fan com un tirabuixo, però no la veritat es que no fa gran cosa i vaig amassar més estona a má que amb la maquina. No hi ha cap problema en fer-ho a má.

    ResponElimina
  11. Tinc pendents les ensaimades i ara veig aquests xuixos meravellosos, se'm gira feina...

    ResponElimina
  12. Qué ricos Quima, la receta un poco laboriosa pero el resultado es excelente............Esperaremos impacientes esas recetas de turrón ......... :)

    Besos desde
    http://angiazucarycanela.blogspot.com

    ResponElimina
  13. Hola Quima, em sembla que feia temps que no passava pel teu blog. Quins xuxos!!!! T'han quedat perfectes! Aquesta recepta és una de les meves pendents! Ara ja tinc una recepta més per triar, a veure per quina em decideixo el dia que els faci, perquè a casa ens agraden en bogeria.
    Una abraçada i que passis uns bons dies de festa.

    ResponElimina
  14. Mare meva Quima! si semblen de pastisseria! saps que és una de les pastes què més m'agraden???? estna boníssims. Molts petonets

    ResponElimina
  15. T'han quedat perfectes!!! no n'he fet mai i mira que m'agraden!!! bon cap de setmana!

    ResponElimina