INGREDIENTS:
1ª massa:
250 grs, de farina de força
10 gr. de llevat fresc (levital)
125 gr. d'aigua
4 gr. d'oli d'oliva
2ª MASSA:
250 gr. de farina de força
100 gr. de sucre
50 gr. de mantega o greix de porc
2 ous
ratlladura d'una llimona
1 gr. de sal
4 gr. d'oli d'oliva
aigua, molt poqueta segons la que ens admeti la massa.
CREMA PASTISSERA . La recepta la trobareu aqui
ELABORACIÓ DE LA PRIMERA MASSA:
- Posem la farina a l'amasadora
- Desfem el llevat amb una mica d'aigua tebia i el posem també a l'amasadora.
- Es treballa la massa a poc a poc i a mesura que absorbeixi l'aigua n'hi afegim de mica en mica, i al final hi posem l'oli d'oliva.
- Quan estigui ben amassat posem la massa sobre el marbre o sobre un silpar i li donem forma rodona ............ jo com que no tinc una amassadora vaig acabar vaig amasar-ho tot amb les mans durant una bona estona.
- Es posa la massa dintre un bol la tapem amb un drap i la dixem reposar 12 hores a la nevera.
- Posem la mantega en un bol i la posem al micro en petites sesions fins a aconseguir la textura de pomada
- En el bol on tenim la mantega s'hi afegeixen tots els ingredients menys la farina i l'oli i es barregen amb un batedor de ma.
- Es posa a l'amassadora i s'afegeix de mica en mica la farina i la 1ª massa. Si veiem que la massa ho necessita hi afegim una mica d'aigua, però amb compte de no pasar-nos.
- Es treballa poc a poc uns 10 -12 minuts i al final 'hi posa l'oli d'oliva.
- quan la pasta està ben fina la posem sobre un silpar enfarinat i li donem forma rodona.
- La deixem reposar 15 minuts.
- Aplanem la massa amb un corró i li donem forma rectangular.
- Li posem amb una espatula una mica de mantega per sobre i la dobleguem amb tres fulls.
- La tornem a estirar fins que quedi un gruix d'uns 10 mm. Tallem la pasta a trossets i untem amb oli una fusta o un silpar i amb el corró s'stira ben fineta.
- hi posem una mica de crema pastissera,(no massa que sino al coure es reventaria) el doblegem donant-li la forma del xuxu.
- El anem posan a una safata per anar al forn untada amb oli i quan els tenim tots fets, els posem al forn a 30 º i amb un cassó d'aigua bullint a sota i la deixem llevar ..........jo vaig trigar una hora i mitja.
- Un cop han llevat ja els podem cuinar. Posem una cassö al foc amb força oli i quan està calent hi anem torant el xuxus, però amb de compte ja que si els apretem amb els dits els desinflarem. Agafem un tallant untat amb oli o una espatula gran i els posem dintre el cassó amb l'oli. L'oli ha d'estar a uns 190º.
- Quan estan ben rossets pels dos costats, els traiem hi els possem en un colador fins que estiguin ben freds.
- Els ensucrem i llestos per menjar-los.
He de dir que es millor fer-los amb temps i que siguin ben freds.
T'han quedat perfectes! M'agraden molt perque soc una fanatica de la crema pastisera.
ResponEliminaSalutacions.
Oh Quima!!! Fa un munt de temps que els hi vaig al darrera. Què rossets i ben fets t'han sortit.
ResponEliminaBuf, em quedo la recepta... fa tant de temps que no em menjo un xuxo!!! I m'encanta!!!
ResponEliminaPetonets
Sandra
Te han quedado muy ricos, son auténticos, me recuerdan a mi niñez que me encantaba morderlos y salía toda la crema ejej. besitossss
ResponEliminaQuima, no sabes lo que me ha emocionado ver esta receta, a mi papi le gustaban tanto los xuxos!!!, estos tuyos le huebiesen encantado.
ResponEliminaUn beso
Uau, els xuixos són molt complicats de fer a casa, però a tu t'han quedat sensacionals. Ideals per a un esmorzar llaminer d'un dia de festa com avui ;)
ResponEliminaCarai! Semblen una mica difícils... sí. Jo m'esperaré a tastar-ne algun dia dels teus. Quina sort, aquest curset!! Mentre, n'aconsegueixo de la pastisseria de prop de casa, que també els fan bons, eh? Petons
ResponEliminaQuina, m´estic apuntant totes les receptes del teu curset. M´encanten. I a més són les de sempre...XUXUS que maca la paraula en català, no trobes?
ResponEliminaJo ara estic acabant un monogràfic de torrons...Aniré publicant.
Ah! m´oblidava...es poden amassar a mà?
ResponEliminaGracies a totes per les vostres paraules: La veritat es que el curset hem va encantar i es nota que en Ramon habia treballat en una pastisseria de jove .
ResponEliminaAra m'he apuntat a un curset per fer torrons .......comença la propera setmana . Ja us explicare:
Cristina pensa que jo no tinc cap amassadora propiament dita; tinc l'aparell que hi van dues varilles per muntar les clares i dus varilles per amassar que fan com un tirabuixo, però no la veritat es que no fa gran cosa i vaig amassar més estona a má que amb la maquina. No hi ha cap problema en fer-ho a má.
Tinc pendents les ensaimades i ara veig aquests xuixos meravellosos, se'm gira feina...
ResponEliminaQué ricos Quima, la receta un poco laboriosa pero el resultado es excelente............Esperaremos impacientes esas recetas de turrón ......... :)
ResponEliminaBesos desde
http://angiazucarycanela.blogspot.com
Hola Quima, em sembla que feia temps que no passava pel teu blog. Quins xuxos!!!! T'han quedat perfectes! Aquesta recepta és una de les meves pendents! Ara ja tinc una recepta més per triar, a veure per quina em decideixo el dia que els faci, perquè a casa ens agraden en bogeria.
ResponEliminaUna abraçada i que passis uns bons dies de festa.
Mare meva Quima! si semblen de pastisseria! saps que és una de les pastes què més m'agraden???? estna boníssims. Molts petonets
ResponEliminaT'han quedat perfectes!!! no n'he fet mai i mira que m'agraden!!! bon cap de setmana!
ResponElimina